L’Agenda Valenciana i l’acord de govern

4 abr.

Compromís vol un acord per a configurar un nou govern a l’Estat. Entenem que el mandat democràtic, expressat el passat 20 de desembre era clar. Volem un acord que porte un canvi a favor de la regeneració democràtica i la superació de les polítiques d’involució econòmica i social de les darreres legislatures, que ens deixen més de 350.000 milions en deute públic als darrers quatre anys i una devaluació social gravíssima.

Hem de recordar que, en primera sessió d’investidura Compromís va votar no a a Pedro Sánchez. En aquell moment, l’oferta del líder del PSOE anava contra l’esperit i la lletra de l’Acord del Botànic. L’acord del PSOE i Ciudadanos no incloïa cap compromís sobre l’Agenda Valenciana i per això, la investidura no es va produir per falta de suport. Cal, doncs, fer un acord més ample i inclusiu. Arriba el moment de la veritat i seria bo crear les condicions per a poder encarar amb èxit la negociació. I he de dir que d’això alguna cosa vam parlar les passades Falles.

Ara i després de la Setmana Santa i Pasqua toca seguir treballant. Posem damunt la taula dos objectius centrals: exigir l’Agenda Valenciana i aconseguir un acord de progrés al conjunt de l’Estat, fent valdre la representació que ens ha atorgat la ciutadania.

Tal com auguràvem des de l’estiu de 2015, per primera vegada en la nostra història, el valencianisme és decisiu a l’Estat, i ho és en un moment en què governem al nostre País en coalició amb el PSPV-PSOE, i també a centenars d’ajuntaments i en la Diputació de València. Més que mai, doncs, tenim la responsabilitat de negociar amb fermesa i flexibilitat, per aconseguir un finançament just que assegure la sostenibilitat financera del nostre autogovern i del benestar del conjunt de la societat valenciana, objectiu primordial de l’Acord del Botànic.

El punt neuràlgic de la posició valenciana és la principal reivindicació del valencianisme polític des de fa dècades: acabar amb la marginació econòmica i la falta d’inversió de l’Estat en la nostra autonomia. Ara tenim una posició valenciana des del 6 d’octubre de 2015. Un acord unànime de les Corts Valencianes, atès que tots els grups parlamentaris, tots sense excepció han fet seu, amb el suport d’una bona part de la societat civil valenciana.

I què volem pactar ara del futur del govern de l’Estat? Una agenda valenciana inspirada en els valors de l’acord del Botànic. En això estem. En consensuar, en fer visible el nostre xicotet país. Ara volem i podem participar en la construcció d’un model d’estat de major qualitat democràtica, capaç d’atendre els drets bàsics de ciutadania, d’assolir un marc de convivència cívica més tolerant a la diversitat en les identitats individuals i nacionals; que celebre la llibertat en lloc de legitimar les formes diverses de dominació. En assegurar la sostenibilitat social del nostre poble, lluitant contra tota forma de desigualtat.

Hi ha una greu crisi de confiança ciutadana en les institucions i en un sistema bipartidista, que va deixar de representar les persones fa molt de temps. Hi ha un espai polític a ocupar que és el de les persones, essencialment el de les més joves, que volen trencar amb una manera de fer política. No és temps de majories absolutes ni de governs monocolors, liderats per poques persones que reben instruccions de qui no es presenta a les eleccions. Eixe missatge de governs a tot color no l’ha entès Pedro Sánchez, de moment. El govern a la valenciana és això: lideratges compartits, acció de govern plural,… Què és complicat? Com tot en la vida. Però cal voluntat i una clara disposició.

Si en dos mesos no hi ha govern, pot ser haurem d’afrontar un nou procés electoral. No està clar. Però n’hem aprendre de l’experiència per no repetir errors. Nosaltres, ara com ara, estem a favor de facilitar una entesa de progrés que es comprometa amb l’agenda valenciana. Ens agradaria molt un govern plural, a la valenciana i ens esforçarem tot el que hi calga i més, per aconseguir-ho. Per nosaltres no serà. I si hi ha eleccions, quina serà la nostra estratègia? Ja ho decidirem, democràticament. Però, no oblidem allò important: el nostre objectiu és ser decisius al Congrés, per representar el nostre país. La ciutadania ja ho sap, ara amb una clara rotunditat, perquè si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú.

Jo sempre he estat partidari d’una candidatura molt àmplia. No rebutgem cap via, però tenim claríssim, que mai no anirem subordinats a cap plataforma estatal. Què haguera passat si haguérem acceptat l’oferta de fer un subgrup parlamentari al congrés? Sort que en eixe punt vam estar units i vam ser conseqüents. Hui ens donen la raó, en privat, per l’encert i per situar Compromís on tots volem.

Compromís continuarà treballant des de el rigor, l’assertivitat i esperit constructiu per fer possible un govern de progrés a Espanya. Volem un acord realista i inclusiu. Un acord a favor de les persones, la regeneració democràtica i l’economia productiva. Un acord amb l’Agenda Valenciana, cooperatiu, inclusiu, dialogant. Son valors que calen per a afrontar una negociació. Deixem l’egoisme i personalisme per a traduir el mandat democràtic i encetem més prompte que tard un nou camí que reclama des del passat 20 de desembre la ciutadania.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter