Discurs al ple de constitució de les Corts de la X Legislatura

17 maig

Ahir vaig tindre l’enorme responsabilitat i honor de ser reelegit com a President de les Corts Valencianes, per a la X Legislatura. Compartisc amb tots vosaltres el discurs que vaig pronunciar al ple de constitució.

Senyores i senyors, diputats i diputades:

Gràcies per la confiança dipositada per les persones que m’han votat per exercir el càrrec de President i també a totes les persones que han participat d’esta sessió constitutiva de la X legislatura.

Vull també començar per felicitar als nous membres de Mesa, alguns ja ben coneguts i amics i amigues, amb els quals espere tindre una etapa molt fructífera.

No puc oblidar-me dels colegues de la Mesa de l’anterior legislatura. Vull fer un reconeixement públic a Carmen Martínez, Marc Pallarés, Emilio Argüeso, Alejandro Font de Mora i Irene Gómez, els meus companys i companyes de Mesa. Em quede amb la seua amistat i el treball compartit fet, que sé que perdurarà en el temps.

Perquè per damunt de les sigles i la legítima confrontació d’idees es troben les persones. És la meua manera de pensar i de ser i no vaig a renunciar a ella. No considere a l’adversari polític un enemic. No entenc quan s’utilitza la política per fer mal a les persones. Per això els demane des del primer minut d’esta legislatura que no es passen mai els límits, que s’utilitze la paraula per a ferir o denigrar en clau personal. Que es faça mal a les persones. Això no ho permetré mai perquè no forma part del que és la política. Seré escrupolós i exhigent. Pel nostre bé, pel bé de tots, per dignificar la política la correcció i les bones formes és clau. Hem de ser exemplars si volem ser respectats.

Per exemple, eixe clima de diàleg i de bona política de la passada legislatura va propiciar que tots els grups ens posàrem¡ d’acord en reclamar un finançament just per al poble valencià, així com més de 80 declaracions institucionals. És un bon camí.

Moderar els debats de la cambra de vegades és una tasca difícil, perquè cal trobar un punt d’equilibri. Segurament perquè he estat un President just, he tingut crítiques de tots, perquè quan ningú queda satisfet, és senyal que s’ha fet bé, sense afavorir a ningú. Actuant amb neutralitat. Allò important que es parla ací és del contingut de les lleis, dels acords, però no de les formes d’expressar-se. Que poden ser s, vehements i expressades amb duresa, però mai poden faltar al respecte a cap persona.

Senyories, en el treball que començaran vostès hui ací, trobaran a unes persones eficients, professionals i col·laboradores en el bon funcionament d’estes Corts. Són els treballadors i treballadores d’esta casa, dels quals he aprés també molt en la novena legislatura i sé que estaran totes i tots a l’altura en esta legislatura que comença.

Dels presents, tots els que em coneixen saben de la meua passió pel debat i pel bon parlamentarisme. És un currículum vital, com ho és també el saber callar, ser responsable, ser coherent, lleial a les teues idees, companys i projecte polític des de l’abnegació, des del treball i sense ser cap obstacle, més bé un instrument al servei del poble valencià.

I estar al servei del poble valencià és creure en la seua història, en la seua idiosincràsia i en les seus institucions. Som les Corts Valencianes, la màxima expressió de la democràcia del poble valencioà per ser el parlament que han triat directament en les eleccions. Per tant, la importància de les Corts com dels seus principals òrgans rectors, com la Mesa o la Junta de Síndics, no es pot considerar mai amb menyspreu. Estos dies, s’ha posat i molt en joc el prestigi d’esta institució parlamentària i això no ho podem permetre.

Vinc d’una generació en la que lluitàrem activament per la Llibertat, l’Amnistia i l’Estatut d’Autonomia, de la continuació del treball de persones com Vicent Soler i molts altres. Que van deixar el millor de la seua vida per la nostra autonomia. Sóc d’eixa generació que sap molt bé com ha costat recuperar les institucions del nostre autogovern valencià i tot allò que representen.

Per això, per eixa tradició, per eixa transcendència, per eixa història, pel seu simbolisme i pel que representen efectivament, els demane a tots vostès, il·lustres diputats i diputades del decòrum que correspon en totes les seues intervencions i actuacions, sent com són representants electes de les valencianes i valencians.

El parlamentaris que s’ha d’expressar dins d’este recinte no pot competir per ser tendència en les xarxes socials ni per tindre la màxima audiència, com si es tractara açò del plató d’un reality show. Tenim bons professionals a les Corts del periodisme, que sabran traduir i expressar als seus lectors, oients i televidents, amb el màxim rigor, el que ací anem decidint i acordant. Són excel·lents professionals que formen part necessària d’este parlament. Els demane que siguen conscients del seu paper, de la seua importància i de l’enorme responsabilitat que recau, des de hui i fins la propera legislatura, sobre els seus muscles i sobre la seua consciència i honor.

I m’hauran de permetre una altra cita, la de l’il·lustre diputat Fernando Delgado, qui va presidir la Mesa d’Edat en la constitució d’estes Corts en la legislatura passada: “Esta Comunitat es un espacio abierto en el que cabemos todos los que queramos ser miembros dignos de una familia honrada. Y como tales tenemos que trabajar todos y todas con decencia frente a la indecencia, con la justicia como bandera y con la igualdad como objetivo”.

D’esta desena legislatura els puc assegurar que és objectiu meu millorar el camí traçat dels passats quatre anys. Cal continuar acostant les Corts a la societat, fent-la més propera, donant a conèixer les nostres funcions i el nostre treball. Cal obrir més les nostres portes de bat a bat, a tots els col·lectius, a tots els representants de la societat civil per escoltar-los i per actuar des del parlamentarisme en la recerca de les solucions que ens reclama el nostre poble. De fet, estes Corts compten amb diputades i diputats valentes i valents que, malgrat els problemes que poden sorgir a la plena inclusió, han tingut el coratge d’arribar fins ací. Són un exemple de superació. Moltes gràcies pel vostre exemple, per la vostra superació i exemple vital, Laura, Pilar i també Carlos i Silverio.

Malgrat que tots els informes tècnics dels arquitectes de la Generalitat, que diuen que les Cort són accessibles, hem d’anar més enllà per fer que la societat també vaja més enllà. Per això els anuncie que lideraré des de la Mesa totes les adaptacions d’accessibilitat a les Corts per a ser un exemple a seguir i referents a tindre en compte.

També tenim una oportunitat per a liderar en esta institució de l’aplicació de bones pràctiques en matèries d’estalvi energètic, reciclatge i promoció de la protecció mediambiental. Com també, propiciar d’una vegada per totes la recuperació del Dret Civil Valencià.

Eixa exemplaritat també ha d’estar en l’ús dels recursos públics. Saben tots vostès de la demanda social de plena transparència de l’ús dels recursos dels grups parlamentaris. És reiterada la presència als mitjans de comunicació de notícies sobre la falta de transparència de les subvencions destinades als grups. I no s’entén que des del lloc on es dicten normes d’obligatori compliment per al govern, empreses i particulars, no s’aplique la mateixa norma que a ells se’ls exigeix.

Des de la passada legislatura, totes les despeses de les Corts es poden consultar a la pàgina web, seguint la norma de comptes oberts, departament per departament, euro a euro. Hem rebut queixes de ciutadans davant de la Sindicatura de Greuges. Ho reclamen els informes de la Sindicatura de Comptes. Tot açò o ajuda al prestigi de la institució.

Sé que tot el món parla que serà una legislatura difícil, però jo els he de dir que pot ser una legislatura productiva, on continuem millorant tots els objectius que ens hem marcat. Una legislatura que estiga a l’alçada dels reptes del parlamentarisme del segle XXI. La institució que representem té segles d’història, i té un futur molt gran per construir si anem totes i tots junts.

Som un gran poble, treballador i festiu, obert i solidari, emprenedor i creatiu. A nosaltres ens pertoca representar-lo per donar un camí de solució i esperança per a construir una societat millor. Hem de representar-lo bé, perquè el nostre poble espera molt de tots nosaltres. Encete la X legislatura amb la mateixa il·lusió i convicció que quan vaig arribar per primera vegada a estes Corts. La política m’ha aportat molt, perquè he aprés molt de moltíssima gent, però mantinc intactes els valors que he aprés de la meua família, del pare Francisco, de ma mare Àngeles, que està ací present i que sempre em diu “Fes-ho bé i sigues humil”. Són els valor que he transmès als meus fills, també ací presents: Mariola, Carme i Quim, uns valors que hem construït gràcies a la col·laboració de la meua parella, Tona.

Són els valors que ens fan forts: l’esforç, el sacrifici, la humilitat. La política no és fàcil, requereix temps, per això m’alegre tindre’ls al costat, que m’acompanyen encara que en ocasions no he pogut estar al seu costat.

Senyories, tenen en mi a un servidor públic, al seu servei. Done per iniciada la X legislatura de les Corts Valencianes.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter