L’agenda valenciana és l’agenda del valencianisme

El senador Morera ha sol·licitat al Govern que investigue estos fets, que podrien constituir, en la seua opinó, un il·lícit penal. Morera demanda que «s’òbriga una investigació sobre els fets, que comparega l’Alcaldessa de València, María José Catalá, per a justificar administrativament la seua prohibició i que es comprove si la negativa respon a una intenció d’incomplir les lleis d’igualtat». El senador de Compromís ha traslladat esta petició a la Fiscalia contra delictes d’odi de València «perquè el Govern tendix a respondre que no pot fer valoracions de caràcter jurídic davant esta mena de preguntes: per discriminació lingüística a valencianoparlantes, intimidació en actes culturals i manifestacions, violència de gènere o agressions homòfobes. Per això, he traslladat les preguntes a la Fiscalia. Perquè qualifique. No es pot consentir que es passen la pilota dels uns als altres i no ocórrega mai res. Això de València, fa olor de burla de la normativa amb excuses de no usar plàstic o no celebrar dies de malalties. Si deixem passar este esperpent, tot seguirà igual. Si no és delicte, caldrà canviar la llei civil i penal perquè puguen posar-se sancions. Si volem de veritat protegir col·lectius perseguits o vulnerables.».

 

El senador per les Corts Valencianes, Enric Morera, ha presentat també una sol·licitud formal davant la Fiscalia contra els Delictes d’Odi i Discriminació de València perquè investigue esta negativa de l’Alcaldessa de València, María José Català, a penjar un símbol o pancarta en la façana de l’edifici consistorial amb motiu del Dia de l’Orgull, el passat 28 de juny.

 

El senador Morera ha rebut nombroses queixes en resposta a les declaracions de l’Alcaldessa, en les quals comparava la celebració del Dia de l’Orgull amb la commemoració d’altres dies internacionals relacionats amb malalties, justificant així la no exhibició de símbols LGTBI. Esta decisió podria considerar-se com una acció discriminatòria i lesionar els drets d’este col·lectiu. Una col·lectiu que per a Morera «ha sigut una de les principals víctimes dels delictes d’odi i demanda una major visibilitat institucional per a promoure valors de respecte i tolerància en la ciutadania».

 

Morera ha recordat en el seu escrit a la Fiscalia que durant les seues dos legislatures com a President de les Corts Valencianes (2015-2023), va defendre la col·locació de símbols del col·lectiu LGTBI al Palau dels Borja, seu del parlament valencià, «malgrat les amenaces i recursos presentats pel partit VOX. Estos recursos van ser resolts favorablement pels lletrats de la cambra. A més, la legislació valenciana que està vigent, obligava a celebrar actes institucionals en esta data per a ajudar a mitigar la LGTBI-fòbia. Tot el contrari a la negativa dels actuals gestors de l’Ajuntament de València i altres llocs en els quals governa el tàndem PP-VOX».

 

La denúncia presentada destaca la preocupació per la negativa de l’Alcaldessa a penjar pancartes del col·lectiu LGTBI perquè «podria ser un mètode, un exemple, per a vulnerar normatives de protecció i promoció de col·lectius protegits per motius de religió, orientació sexual o raça.» A més, assenyala «la tendència d’entitats vinculades a organitzacions polítiques d’extrema dreta a buscar denúncies actives contra responsables polítics, culturals o socials, mentres que actes administratius protegits per llei són prohibits sense cap mena de retret.».

 

La denúncia subratlla que esta decisió «podria comprometre el principi d’objectivitat de les administracions públiques i contravindre el dret fonamental a la llibertat d’expressió. La Llei 23/2018, d’igualtat de les persones LGTBI, i el DECRET 101/2020 del Consell, garantixen els drets del col·lectiu LGTBI a la Comunitat Valenciana, incloent-hi la visibilitat i commemoració de dies com el 28 de juny. Em vaig haver de defendre contra la càrrega de VOX per aplicar la Llei i ara ells impedixen el seu compliment i no hem de callar».

ipsum dolor sit amet, consectetur a