El moment del poble valencià

21 nov.

La convocatòria de les pròximes eleccions generals poden ser l’inici de la segona transició democràtica, atesa la pèrdua de legitimitat i la incapacitat de les grans institucions de l’Estat per respondre a una ciutadania cada vegada més viva i crítica amb l’empobriment de les capes socials més vulnerables i l’exclusió de centenars de milers de joves. El programa neoliberal i també neocentralista, ha disparat escandalosament les desigualtats a causa d’un model polític caduc, centralitzador i depredador dels recursos; austericida, espoliador, injust i insostenible, des del punt de vista econòmic, social-cultural i mediambiental. És una amenaça als drets de ciutadania i en particular, per a l’autogovern dels valencians. Per això les generals no són unes eleccions més.

Per a la ciutadania, els moviments socials, sindicals i cívics són una oportunitat evident per defensar l’estat democràtic i social de dret. Perquè es tracta de participar en la construcció d’un model d’estat d’alta qualitat democràtica, capaç d’atendre els drets bàsics de ciutadania, d’assolir un marc de convivència cívica tolerant amb la diversitat en les identitats individuals i nacionals; que celebre la llibertat en lloc de legitimar les formes diverses de subordinació personal.

El debat sobre com afrontar aquest escenari, sobre quin podria ser el millor camí per anar a les eleccions generals ha estat motiu de grans debats al sí de Compromís, tot i que en la més nombrosa de les organitzacions (el BLOC) aquest debat ha estat encara més llarg, més participatiu i més apassionat. Durant les darreres setmanes el dilema ha estat centrat en presentar-nos com a Compromís o en coalició amb Podemos i altres, amb una sèrie de condicions. Finalment, els tres partits que integrem la coalició Compromís vam acordar, com és sabut, la darrera opció. Personalment, he defensat des del primer dia que en aquest debat hi ha dos qüestions centrals. La primera refereix a l’objectiu, assolir “un grup parlamentari valencià” al congrés, i la segona, de forma, garantir “el dret a decidir de la nostra base social”.

Malauradament, la proposta de coalició electoral l’ha resolt cada part de la coalició Compromís d’una manera diferent, la qual cosa ha posat en evidència una vegada més, certes contradiccions i una exigència molt clara: s’ha de millorar l’eficàcia i l’eficiència dels processos democràtics al sí de la coalició. La importància social del projecte exigeix canviar unes regles pensades per a l’inici de la història de la coalició. Ara mateix, com millorar Compromís és una qüestió cabdal. I s’haurà d’afrontar des del diàleg entre les parts, no amb la imposició.

Hem fallat en les formes, en el procés, perquè Compromís és una organització democràtica acostumada a prendre decisions democràticament, de baix cap a dalt, i no al revés. Com avancem, com fem més i millor Compromís és la decisió més important. Eixe és el repte principal. Ara, però, és l’hora de centrar tota l’atenció en les eleccions generals, en què i en com defensarem a Madrid els nostres drets de ciutadania, com a persones i com a valencianes i valencians, perquè és l’hora de canviar el model de finançament, de denunciar i de combatre totes les formes de desigualtat social; és l’hora d’enllestir una fita històrica, d’aconseguir un grup parlamentari valencià al Congrés dels Diputats. És el moment d’assumir nous reptes en aliança amb altres, com ara Podemos, diferents a nosaltres però amb el únics que podem compartir espais de cooperació en les Corts espanyoles, tal com ja ho fem al parlament valencià en moltes qüestions.

Joan Baldoví és el nostre candidat i no entrarà sol al Congrés. Per primera vegada aniran amb ell més diputats i diputades, companys de grup. Perquè és possible, perquè així ho volem i perquè la candidatura que hem configurat servirà per a fer realitat un somni, el primer grup parlamentari valencià. I tot perquè volem fer-nos escoltar, perquè volem ser més forts a Madrid. Volem decidir, “perquè tota política que no fem nosaltres serà feta en contra nostra”. Per tot això, des d’ara i fins el 20 de desembre, els homes i les dones que ens estimem la nostra terra treballarem amb força per tal que Joan Baldoví i els candidats i candidates que l’acompanyen, puguen representar un poble que ja va s’alçant-se perquè vol viure amb dignitat.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter