La marxa i Aplec pel canvi al País Valencià

29 oct.

XWS_1559Hui, dia de la 37a Marxa del Puig, ens sentim molt honrats amb la presència dels companys de la Senyera Infinita d’Almenara, i els companys que han protagonitzat les reivindicacions per una Educació Publica Valenciana i de Qualitat, com els Interins, el Col·legi Cremona, Herrero , Emili Lluch, Pare Català, Bracal, Ramiro Jover, Martínez Valls, Bonavista, i tants altres, els representants de les AMPES i com no el Bloc d’Estudiants Agermanats i que enguany ha complit els seus 30 anys i ha culminat la presència a totes les Universitats Publiques Valencianes. Per a ells és el nostre guardó BLOC d’Honor i tenen una cosa en comú: la dignitat en la seua reivindicació. Una reivindicació que és la nostra en el camí de construir una societat més justa i humana. Nosaltres tenim una responsabilitat i un Compromís.

Enguany tenim motius de mostrar un optimisme racional. Recordeu que l’any passat, el 2013 afrontàrem el repte de continuar avançant. Hi havia dubtes, neguits… i fins i tot alguns van pronosticar que no ho superaríem. Vaja, els de sempre.

Ho aconseguírem. Lideràrem i ara tenim presència al Parlament Europeu. Ho férem, i ho férem molt bé. Fórem els primers a fer unes primàries obertes a la ciutadania… de tota la candidatura. Ho férem.

Organitzàrem i lideràrem una Candidatura que representara a l’Estat els nostres valors i idees. Ho férem. Aprovàrem democràticament el procés, després de la proposta de l’Executiva del Bloc, la de Compromís, i ho acordàrem al Consell General de Compromís. Ho recordeu?

I gràcies a aquell treball, que anunciàrem ací, a El Puig, on el nostre rei, En Jaume va acampar abans d’entrar al 9 d’octubre de 1238 a la Ciutat de València, hui comptem amb l’Eurodiputat Jordi Sebastià.

I Jordi ens representa a Tots i Totes i està fent un magnífic treball.

Ara tenim nous reptes, noves proves a superar, nous ideals i noves esperances.

Sóc conscient del neguit d’alguna gent, de la impaciència i les ganes de què us anunciem passes en la bona direcció.

I tornarem a defraudar a aquells que volen precaritzar i dificultar el progrés ascendent de Compromís.

Estem en un procés d’innovació en la forma de fer política. Un procés de creació de formes democràtiques de base, massa condicionat per una intensa pressió mediàtica. Recorde les paraules que vaig dir ací l’any passat i que em donen el crèdit d’aquell qui ha complit la seua paraula: “Per això, us done el meu compromís hui ací, on fa 775 anys Jaume I ideava un país, que Compromís innovarà i prendrà les seues decisions de forma democràtica, comptant amb la veu i el vot de totes i tots… Continuarem innovant, i reconquerirem la Generalitat per a la decència i el poble valencià. Des d’ací encetem la marxa pel canvi polític i la recuperació del nostre autogovern”.

Enguany es compleix el 100 anys de l’acte d’AFIRMACIÓ VALENCIANISTA que va tindre lloc al mes de juliol de 1914 al Teatre Eslava de la Ciutat de València. Posteriorment vindria la Declaració Valencianista impulsada entre altres per Faustí Barberà.

Ara fa 100 anys, valencianistes de diferent procedència es posaren d’acord. Valencianistes procedents del blasquisme i el federalisme. Carlins i com no valencianistes que havien evolucionat des de la renaixença. Deixaren de banda divisions estèrils, sectarisme i posaren com a centre de la seua actuació el valencianisme. Va ser una fita clau en el nostre projecte, que ara pren una nova realitat però amb una mateixa finalitat: Valencians, unim-nos. Allà pogueren posar-se d’acord valencianistes de diverses tradicions amb un objectiu compartit.

I que estem fent nosaltres? Convertir en instrument la necessària unitat del Valencianisme. Nosaltres férem possible unir el valencianisme en el si del Bloc, férem l’esforç de sumar, integrar vertebrar, reunir…, i posteriorment ampliàrem la nostra voluntat integradora i d’unitat amb Compromís. Estem en un procés de creixement i suma. D’articulació del valencianisme i de cooperació amb aquells amb els que compartim valor i projecte de construcció nacional del País Valencià.

La fragmentació, la falta de projectes compartits fruit d’un egoisme i personalisme estèril va privar el valencianisme de jugar un paper rellevant durant la transició espanyola. Hem aprés dels errors. I ara que s’albira una nova etapa de canvis estructurals en el model d’Europa i d’Estat, ens hem de fer la pregunta: Ens quedarem al marge del debat sobre el model d’estructura territorial? O més aviat serem protagonistes en primera fila de les decisions que ens afecten com a valencians? Què triem? Doncs sí la resposta és ser protagonistes, aparquem divisions estèrils i cooperem, obrim les portes a tots els que volem fer amb nosaltres la Marxa a “El Puig”.

Estem vivint i protagonitzant la història del nostre País. Volem escriure la nostra història i ser protagonistes en la construcció del nostre País. Volem decidir per nosaltres mateixa. hem vist com les decisions que s’han pres per nosaltres ens han empobrit, i han malmés el nostre benestar.

Continuarem sumant. Continuarem cooperant, continuarem integrant. Continuarem enfortint Compromís.
I vull dir que el canvi que necessita el nostre País necessita totes les energies. És un canvi col·lectiu i cooperatiu, fet des de la base, i per això, des d’ací faig una crida solemne i fraternal per a animar a les persones i grups que vulguen PARTICIPAR del projecte COMPROMÍS que les portes estan obertes, i que tots estem cridats a aportar, individualment i col·lectivament per a fer possible el Canvi.
Compromís està liderant, i continuarà liderant l’articulació d’una plataforma POLÍTICA I ELECTORAL potent, ampla, unida i diversa que tinga presència en tots i cadascun dels pobles, barris i ciutats del nostre País. Recentment la nostra força s’ha incrementat amb la participació de LOS VERDES DE VILLENA, on estan fent un gran treball a l’alcaldia i la Candidatura Municipal 03820 de Cocentaina…I continuarem sumant i integrant.

Les primàries obertes a la ciutadania són una ocasió formidable per a concretar aquest objectiu. Portes obertes, participació, deliberació democràtica, i mecanismes per a la presa de decisions horitzontals i efectives. Les noves tecnologies ajudem.

COMPROMÍS ES GARANTIA DE CANVI, UN CANVI VALENCIÀ, A FAVOR DE LES PERSONES

Hem vingut a servir, som l’esperança de milers de valencians i valencianes. Som innovació, som eficàcia, som governs municipals, som l’instrument d’un poble en moviment.

Enquestes hi ha moltes. Totes indiquen que el PP, després de més de 19 anys, pot perdre la majoria absoluta i que hi ha un escenari de possible canvi polític. Nosaltres tenim les idees clares i no ens podem desorientar. Amb humilitat i proximitat.

Adés vos parlava del canvi, un canvi valencià, un canvi en profunditat, un canvi a favor de les persones, a favor del País. Un canvi, no una alternança de sigles per a continuar fent el mateix.

Canvi com el que estem fent a: Muro, Tavernes de la Valldigna, Oliva, Xaló, Benidoleig, Betxí, en tants i tants altres pobles i ciutats del país. I ara, per què volem un canvi? Molt fàcil…

-Perquè l’educació i cultura siguen les nostres grans prioritats, per això hem dit no a la LOMQE. I diem ben alt i fort “WERTgonya cavallers WERTgonya”, que no volem tornar 50 anys enrere, que ja ho tenim bé.

-Per donar esperança i horitzó als nostres Joves. Molts d’ells obligats a abandonar el País per trobar un present i un futur millor, produint-se una aspra diàspora que ens fa perdre a la generació millor preparada de la nostra història.

-Per a crear les condicions per a impulsar l’Economia productiva i passar pàgina a les polítiques monetàries, desregularitzades que han donat pas a l’Austericidi. Cal anul·lar la reforma feta a corre-cuita de la CE i el seu Article 135.

-Per a impulsar el Cooperativisme, un vertader motor econòmic del nostre país.

-Per posar fi a la persecució de les energies renovables.

-Per la Igualtat de les persones.

-Per evitar el greu atac al municipalisme que vol fer Rajoy.

-Per garantir l’estat del Benestar…

En definitiva, per a construir un País de primera. Eixe és el nostre Compromís.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter