25 d’Abril i noves identitats valencianes

26 abr.

Enguany tornem a celebrar l’acte institucional del 25 d’Abril després que a 2020 es suspenguera pel confinament domiciliari. La nostra institució no ha estat aliena a la pandèmia. Ens hem adaptat a ella per fer possible que el Consell i els grups parlamentaris pogueren treballar per la salut de les persones i per acompanyar les mesures sanitàries amb unes altres de caràcter econòmic. Salut, economia i vida digna. A les nostres Corts han estat convalidats 24 decrets del Consell que aportaven més de 200 milions d’euros a les persones afectades per la crisi sanitària, que segons ha anunciat el Consell s’enfortiran amb 640 milions més. S’ha debatut i explicat com podrem beneficiar-nos dels fons europeus així com s’ha insisitit en la necessària millora del nostre sistema de finançament que ens ha d’aportar suficiència per pagar els serveis públics de la Generalitat.

Hem vist com el nostre autogovern també és la nostra administració pública. Crec sincerament que la Generalitat ix reforçada com a institució que gestiona molts aspectes que condicionen la vida de les valencianes i valencians. Durant l’any que hem viscut han estat els sanitaris, els docents, els policies i bombers… tota l’administració no ha defallit en continuar servint a la societat. Les nostres Corts també ho han estat de manera eficient tramitant preguntes, organitzant reunions virtuals o implementant el vot telemàtic per garantir l’exercici de la democràcia. Una administració, que torne a dir, són les seues treballadores i treballadors. Des del primer minut, en l’exercici de la presidència he respectat l’opinió dels tècnics que donen forma jurídica a la voluntat política. Una de les lliçons de la pandèmia és saber escoltar els tècnics i acceptar els seus criteris. Quan així s’ha fet, per exemple, ens hem situat en el primer lloc en incidència més baixa. Un país també és reconegut quan no es fa política de manera discrecional sobre assumptes com el que ara ens ocupen, els sanitaris. Escoltar, dialogar i acordar. 

Va vindre la pandèmia i no estàvem preparats. NI ací ni en cap lloc del món. Un dels reptes que tenim com a valencianes i valencians serà legislar per protegir-nos adequadament de situacions semblants que es poden produir al futur. Un serveis púbics de qualitat, millores en el sistema de salut universal, teletreball… Ens hem de sentir protegits per l’administració valenciana. Fer política en clau pròpia, que ens portarà a generar una nova identitat valenciana. Com també conformarem una nova identitat si som capaços de generar empreses fortes per abastir-nos, treballem la transició ecològica o tenim una economia que siga sostenible socialment. Els atributs de la valencianitat del futur també seran conseqüència de la gestió de la pandèmia.

Que no hi haja majories ha portat els governs de coalició, que objectivament aporten més qualitat democràtica. Són sempre més representatius. També el multipartidisme, però no a qualsevol preu. Les expressions polítiques d’allò que hem combatut no es poden blanquejar a les institucions. També durant esta pandèmia s’ha acabat forjant una identitat pròpia per l’acció d’un govern que funciona i coordina l’impuls polític de diferents opcions i ha sabut firmar pactes de reconstrucció molt amples. Al final, els fets són els acords pressupostaris, els decrets, les lleis i tot el que queda per gestionar. Des de la complicitat i els respecte. En definitiva, dotar de contingut la política valenciana i donar sentit al treball de les Corts Valencianes, que és més que un lloc per fer debats i declaracions. Des del Palau dels Borja naixen els instruments per fer tangibles una manera d’entendre el nostre futur, com a mínim immediat. Les Corts forjen cada dia la identitat valenciana.

Tenim molta confiança amb les vacunes i que les nostres vides tornen a la normalitat més absoluta. Tardarà un temps però ho aconseguirem. Les Corts guanyaran protagonisme. Estic convençut. Bon dia 25 d’Abril a totes i tots. Un poble que fa política pròpia és un poble amb futur.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter